آموزش خاموش کردن آتش روغن داغ

در صورتی که روغن بسیار داغ گردد(بیش از ۲۵۰ درجه سانتی گراد) دچار آتش سوزی می گردد و از دو طریق می توان آن را خاموش نمود در ابتدا باید شیر گاز را بسته و سپس درب ظرف را روی آن قرار بدهیم و یا می توانیم با یک پارچه غیر پلاستیکی ، پنبه ای یا نخی که نازک هم نبوده بصورت مرطوب می توان به آرامی بر روی ظرف گذاشته تا آتش خاموش گردد. توجه نمایید به هیچ عنوان درب ظرف و پارچه را تا زمانی که کاملا ظرف سرد نشده است بر ندارید چون می تواند مجددا دچار آتش سوزی گردد. به هیچ عنوان از آب برای خاموش کردن آتش استفاده نکنید.

اضافه کردن آب به روغن در حال سوختن، آب را تبخیر می‌کند و باعث انبساط حجمی مولکول‌های آب درون روغن داغ می‌شود و در نتیجه روغن بیشتر پخش می‌شود.

آتش‌سوزی‌های ناشی از چربی و روغن زمانی رخ می‌دهند که دمای پخت‌وپز از نقطه اشتعال بالاتر رود. ابتدا، دما از نقطه جوش عبور می‌کند و در نتیجه روغن تبخیر می‌شود. اکسیژن از قبل در هوا وجود دارد. با افزایش بیشتر دما، دود قابل مشاهده‌ای منتشر می‌شود. اگر منبع گرما خاموش نشود، دما در نهایت از نقطه اشتعال عبور می‌کند که باعث واکنش اکسایش-کاهش بخارات روغن و اکسیژن می‌شود و گرما و نور (آتش) آزاد می‌کند. آتش در کل ظرف پخت‌وپز یا ناحیه‌ای که با چربی پوشانده شده است، پخش می‌شود.

آب و روغن با هم مخلوط نمی‌شوند (مایعات امتزاج‌ناپذیر) زیرا آب قطبی و روغن گریس غیرقطبی است. آنها پیوندهای بین مولکولی تشکیل نمی‌دهند و در عوض یکدیگر را دفع می‌کنند. لایه‌های روغن و آب از هم جدا می‌شوند. مایع چگال‌تر به پایین می‌افتد و مایع کم‌چگال‌تر روی آن شناور می‌شود.

آب از روغن چگال‌تر است، بنابراین وقتی آب روی روغن در حال سوختن ریخته می‌شود، مقداری از آن تمایل دارد به پایین شناور شود و بقیه آن تمایل به پایین رفتن دارد. از آنجایی که دمای اطراف قطرات آب بالا است، آنها تبخیر می‌شوند (تغییر فاز از مایع به گاز). این امر منجر به انبساط حجمی قابل توجه قطرات آب می‌شود که توده روغن را به اطراف می‌راند و آتش را در منطقه وسیع‌تری گسترش می‌دهد.

وقتی آتش‌سوزی‌های ناشی از چربی رخ می‌دهد، توصیه می‌شود در اسرع وقت منبع گرما را خاموش کنید و ظرف، محل یا قابلمه را با درب بپوشانید. این کار، اکسیژن مورد نیاز برای ادامه واکنش اکسایش-کاهش لازم برای آتش‌سوزی را قطع می‌کند. به محض اینکه تمام اکسیژن پس از ترکیب با روغن تمام شود، آتش متوقف می‌شود.

اما از همه مهمتر، اگر احساس می کنید نمی توانید اقدامی بکنید فوراً با آتش نشانی ۱۲۵ تماس بگیرید!

 

حمایت از ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *