آتش سوزی نمای ساختمان Facade Flammability

آتش سوزی نمای ساختمان

آتش سوزی نمای ساختمان :   نمای ساختمان یکی از مهمترین جنبه های طراحی معماری می باشد ، که حدود ۱۵% تا ۲۵% از کل هزینه ساخت را به خود اختصاص می دهد. از دیدگاه مهندسی، یک نما اهداف متعددی را دنبال می نماید ، به عنوان مثال محافظت از ساختمان در برابر باد شدید، باران، نور خورشید و صدا. و همچنین نقش بسزایی در صرفه جویی در مصرف انرژی و حفظ دمای ساختمان در سطح مطلوبی دارد. امروزه مصرف انرژی مرتبط با ساختمان ها در اروپا به ۴۰ درصد و در هنگ کنگ به ۸۰ درصد رسیده است. بنابراین، توسعه نمای ساختمان صرفه جویی در مصرف انرژی در ۵۰ سال گذشته موضوعی بسیار مورد توجه جهانی بوده است. بسیاری از ساختمان ها سیستم های نما با عملکرد عالی عایق حرارتی نصب کرده اند، اما متأسفانه برای خطر آتش سوزی آماده نیستند.

در دهه گذشته، آتش‌سوزی ساختمان‌های بلند که شامل نماها می‌شود در سراسر جهان در حال افزایش است و تقریباً هر ماه اتفاق می‌افتد. آتش سوزی غم انگیز سال ۲۰۱۷ در برج گرنفل لندن ، یکی از مخرب ترین آتش سوزی هایی بود که باعث مرگ ۷۲ نفر شد و خطرات آتش سوزی نمای ساختمان را افزایش داد. متأسفانه، آتش‌سوزی‌های بزرگ نما در ساختمان‌های بلند به‌ طور مداوم در سطح جهان، به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه و شهرهای آسیایی که به سرعت در حال توسعه هستند، رخ می‌دهد. این آتش سوزی ها نه تنها مسئول بسیاری از مرگ و میرها و میلیاردها دلار خسارات هستند، بلکه باعث ترس ساکنانی می شوند که هر روز با این نماها زندگی می کنند. بنابراین، برای جامعه تحقیقاتی آتش نشانی حیاتی است که به مسائل مربوط به آتش سوزی نما و توسعه ابزارهایی برای ارزیابی ایمنی آتش نما از سطح مواد تا سیستم آن در مقیاس واقعی اقدام نمایند.

بهبود ایمنی نماها در برابر آتش در ساختمان های بلند موجود یا برنامه ریزی شده یک تلاش جهانی است که نیازمند ملاحظات علمی، مهندسی، اجتماعی و اقتصادی است.

قابلیت اشتعال مصالح نما

یک نکته مهم مشترک در تمام این ساختمانهای دچار حادثه، خطرپذیری بالای مصالح نما در برابر حریق بود که باعث گسترش شدید آتش سوزی شد. قابل ذکر است که در رخدادهای حریق بر روی نما، عمدتاً گسترش آتش سوزی به سمت بالا صورت گرفته و گسترش به سمت پایین با شدت بسیار کمتری رخ میدهد، اما در حوادثی
که مصالح پلیمری ترموپلاستیک در نما استفاده شده باشد، شره کردن مواد مذاب باعث گسترش سریع آتش سوزی به سمت پایین نیز می شود که به وضوح در این حوادث مشاهده شد.
در این حوادث بازدید شده، برای مصالح نما از مواد پلیمری استفاده شده بود که عمدتاً از رفتار مناسب در برابر آتش برخوردار نبودند. از جمله میتوان به مصالح از جنس کامپوزیت GFRP پلی استر مسلح شده با الیاف شیشه، کامپوزیت آلومینیوم و ورق PVC اشاره نمود که به نحو مناسب دارای افزودنی های کندسوز کننده نبودند. به عنوان
مثال، نماها از جنس کامپوزیت آلومینیوم عمدتاً شامل دو لایه آلومینیوم در طرفین و یک مغزه پلیمری می باشند. در صورتی که مغزه پلیمری این کامپوزیتها از رفتار مناسب در برابر آتش برخوردار نباشد، شدیداً قابل اشتعال بوده و کاربرد آن مطابق ضوابط و آئین نامه های بین المللی در نمای ساختمانها مجاز نمی باشد.

در تمام این حوادث، آتش سوزی گسترده نما باعث شکسته شدن پنجره ها شده و متعاقباً از طریق این پنجره ها، آتش سوزی به داخل واحدهای مسکونی یا اداری نفوذ کرده و باعث خسارت شدید به اموال و دارایی های داخل واحدها شده بود که طبیعتاً میزان آسیب بسته به موقعیت و محتویات داخل آنها متفاوت بود. متعاقباً حریق به راهروها و سایر قسمت ها و طبقات گسترش پیدا کرده و باعث خسارات زیادی به ساختمانها شده بود.

آتش سوزی نما ساختمان گرنفل لندن سال 2017

منابع علمی معتبر آتش سوزی نما برای مطالعه بیشتر:

Special Issue on Facade Flammability and Fire Engineering

Flammability tests for building facades

Review of the mechanical failure of non-combustible facade systems in fire

 

حمایت از ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *